piątek, 5 lutego 2016

CIASTO NA PIZZĘ

Składniki na blachę z piekarnika:
- 4 szklanki mąki
- mleko
- sól
- cukier
- pół kostki drożdży (50g)
- olej


Oryginalny przepis z pizzerii.
Mąkę oczywiście należy przesiać do dużej misy. Dodajmy nieco soli, 2 łyżki oleju.
Dwie łyżeczki cukru i drożdże rozpuszczamy dokładnie w szklance letniego mleka. Dodajemy do mąki.
Dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Około 30 minut.
Po tym czasie można już rozwałkować ciasto na żądaną wielkość i kształt.
UWAGA !!!
Pamiętajcie o jednym. Gdy robimy pizze, to na ciasto najpierw układamy ser a potem resztę składników. Dlaczego tak?
Ponieważ takie składniki jak pieczarki, papryka puszczają wodę podczas pieczenia. Woda wsiąka w ciasto i nie jest takie jak powinno być.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz