Składniki:
- pół włoszczyzny
- pół kg ogórków kiszonych
- 2 łyżki śmietany 18%
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziemniaki
- wywar z kurczaka
- koperek
Gotujemy wywar z kurczaka z dodaną pokrojoną w kostkę połową
włoszczyzny, liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego.
Taki wywar musi się nieco pogotować, więc nie róbcie tego na szybko. Gdy
wywar będzie gotowy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy
dalej aż będą miękkie. W międzyczasie ogórki kiszone ścieramy na tarce.
Ogórki wrzucamy do niewielkiego garnka i gotujemy razem z sosem około 10
minut. Gdy ziemniaki będą gotowe dodajemy ogórki.
Dwie łyżki śmietany solimy aby się nie zważyła, choć nie powinna jeśli jest świeża, hartujemy zupą i dodajemy do całości.
Całość zagotowujemy. Można dodać nieco koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz