piątek, 5 lutego 2016

ZUPA OGÓRKOWA

Składniki:
- pół włoszczyzny
- pół kg ogórków kiszonych
- 2 łyżki śmietany 18%
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziemniaki
- wywar z kurczaka
- koperek


Gotujemy wywar z kurczaka z dodaną pokrojoną w kostkę połową włoszczyzny, liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Taki wywar musi się nieco pogotować, więc nie róbcie tego na szybko. Gdy wywar będzie gotowy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy dalej aż będą miękkie. W międzyczasie ogórki kiszone ścieramy na tarce. Ogórki wrzucamy do niewielkiego garnka i gotujemy razem z sosem około 10 minut. Gdy ziemniaki będą gotowe dodajemy ogórki.
Dwie łyżki śmietany solimy aby się nie zważyła, choć nie powinna jeśli jest świeża, hartujemy zupą i dodajemy do całości.
Całość zagotowujemy. Można dodać nieco koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz