piątek, 5 lutego 2016

PAPRYKA KONSERWOWA

Składniki na jeden słoik:
- Papryka czerwona i żółta
- 3 talarki cebuli
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oleju

Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1 łyżka soli
- niepełna szklanka cukru

Paprykę pokroić na mniejsze części i poukładać w czystych słoikach. Dodać pozostałe, wymienione składniki na każdy słoik.
Zalewę zagotować i rozpuścić dokładnie wszystkie jej składniki.
Słoiki z papryką i dodatkami zalewamy gorącą zalewą prawie do pełna, zostawiamy około pół centymetra od brzegu.
Dodajemy na wierzch 1 łyżkę oleju.
Zamykamy słoiki i pasteryzujemy około 15 minut, aby papryka zmiękła i jednocześnie była chrupka.
Po pasteryzacji wyjmujemy słoiki z garnka i stawiamy "do góry nogami", aż ostygną.
Papryka będzie gotowa do spożycia po około 2-3 tygodniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz