Składniki:
- 5kg pomidorów gruntowych typ "jajko" (podłużne)
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki cukru
Opcjonalnie:
- bazylia, czosnek
Pomidory podłużne charakteryzują się tym, że zawierają bardzo dużo
miąższu, mało pestek i mają lekko słodkawy smak więc idealnie nadają się
na przetwory.
Pomidory nacinamy, wkładamy do dużej miski i
zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy je tak na kilka minut, następnie
przelewamy zimną wodą i wtedy łatwo zdejmiemy z nich skórkę.
Każdego pomidora kroimy w większą kostkę, dodajmy sól, cukier (opcjonalnie bazylia i czosnek).
Całość mieszamy i wkładamy do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu około 30 minut aż pomidory zmiękną i się rozpadną.
Wszystko dokładnie miksujemy używając najlepiej blendera.
Wspomniałem że pomidory zawierają niewielką ilość pestek więc jeśli ich
nie chcemy to proponuję przetrzeć jeszcze całość przez gęste sito.
Jednak ten zabieg nie jest potrzebny jeśli nam to nie przeszkadza.
Jeśli przecier jest za rzadki wstawiamy go na mały ogień i odparowujemy do pożądanej konsystencji.
Gotowy przecier przekładamy w słoiki. Dokładnie zakręcamy i odwracamy
do góry dnem zostawiając do wystygnięcia. Dla pewności można za
pasteryzować ale ten zabieg nie jest konieczny,.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz