piątek, 5 lutego 2016

PRZECIER POMIDOROWY

Składniki:
- 5kg pomidorów gruntowych typ "jajko" (podłużne)
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki cukru


Opcjonalnie:
- bazylia, czosnek


Pomidory podłużne charakteryzują się tym, że zawierają bardzo dużo miąższu, mało pestek i mają lekko słodkawy smak więc idealnie nadają się na przetwory.
Pomidory nacinamy, wkładamy do dużej miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy je tak na kilka minut, następnie przelewamy zimną wodą i wtedy łatwo zdejmiemy z nich skórkę.
Każdego pomidora kroimy w większą kostkę, dodajmy sól, cukier (opcjonalnie bazylia i czosnek).
Całość mieszamy i wkładamy do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu około 30 minut aż pomidory zmiękną i się rozpadną.
Wszystko dokładnie miksujemy używając najlepiej blendera.
Wspomniałem że pomidory zawierają niewielką ilość pestek więc jeśli ich nie chcemy to proponuję przetrzeć jeszcze całość przez gęste sito. Jednak ten zabieg nie jest potrzebny jeśli nam to nie przeszkadza.
Jeśli przecier jest za rzadki wstawiamy go na mały ogień i odparowujemy do pożądanej konsystencji.
Gotowy przecier przekładamy w słoiki. Dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem zostawiając do wystygnięcia. Dla pewności można za pasteryzować ale ten zabieg nie jest konieczny,.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz