Składniki:
- 5kg pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- cukier
- woda
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Kroimy je na
kawałki i wrzucamy do garnka. Dusimy około godziny na małym ogniu aż
zmiękną i się rozpadną. Całość przecieramy przez gęste sito. Dodajemy
koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz oraz czosnek. Ilości przypraw
są uzależnione od Waszych upodobań i gatunku pomidorów. Na tą ilość,
łyżka soli i 2 łyżki cukru wg mnie.
Dodajemy również wodę jeśli sok
będzie za gęsty. Jeśli chodzi o czosnek to również zależy czy go lubicie
i jakiej ilości lub wcale.
Gotowy sok przelewamy w słoiki, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz