piątek, 5 lutego 2016

DOMOWY SOK POMIDOROWY

Składniki:
- 5kg pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- cukier
- woda


Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Kroimy je na kawałki i wrzucamy do garnka. Dusimy około godziny na małym ogniu aż zmiękną i się rozpadną. Całość przecieramy przez gęste sito. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz oraz czosnek. Ilości przypraw są uzależnione od Waszych upodobań i gatunku pomidorów. Na tą ilość, łyżka soli i 2 łyżki cukru wg mnie.
Dodajemy również wodę jeśli sok będzie za gęsty. Jeśli chodzi o czosnek to również zależy czy go lubicie i jakiej ilości lub wcale.
Gotowy sok przelewamy w słoiki, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz