piątek, 5 lutego 2016

RACUCHY KLASYCZNE

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- pół kostki drożdży (50g)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- mleko
- cukier puder do posypania
- olej


Dodatkowo:
- gorąca woda w kubku

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
W szklance letniego mleka rozpuścić drożdże z dwoma łyżeczkami cukru. Zawartość wlać do mąki i wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie ale i zbyt gęste. W razie potrzeby dodajemy łyżkę mąki (jeśli jest za rzadkie) lub mleko (jeśli jest za gęste). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
Patelnię średnio rozgrzewamy, wlewamy nieco oleju.
Ciasto nakładamy łyżką, uprzednio umoczoną w gorącej wodzie, tak aby ciasto nie przylepiało nam się do łyżki.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Jeśli patelnia będzie za gorąca to racuchy szybko nam się przypalą i zostaną surowe w środku.
Ja posypuję gotowe racuchy cukrem pudrem, ale oczywiście można tutaj użyć dżemu lub roztopionej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz