sobota, 6 lutego 2016

PEPERONATA

Składniki:
- 1kg papryki (żółta, czerwona)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- cukier
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano

Na patelnię wlewamy nieco oleju. Cebulę kroimy w pół plasterki, smażymy aż zmięknie i się nieco zrumieni, ale nie spali. Dodajemy czosnek, smażymy dalej 1 minutę, nie dłużej bo czosnek będzie gorzki.
Paprykę czyścimy i kroimy w paseczki, dorzucamy do patelni. Podsmażamy 10 minut. Dorzucamy pomidory wraz z sosem. Całość gotujemy jeszcze przez około pół godziny. Na końcu dodajemy ocet winny, ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 3-4 minuty.
Podajemy z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz