Składniki:
- Przecier pomidorowy 0.5l - ja używam Tomatera
- Koncentrat pomidorowy
- Cukier
- Sól
- Bazylia
- Oregano
- Czosnek (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi, bo nie każdy lubi)
- Oliwa lub olej
Do garnuszka wlewamy przecier pomidorowy, dodajmy cały koncentrat,
który nie tylko nam zagęści całość, ale również uzyskamy bardziej
wyrazisty smak czyli to co ja najbardziej lubię.
Dodajemy 3-4
łyżeczki cukru dla złamania kwaśnego smaku, pół łyżeczki soli, nieco
suszonych ziół czyli bazylia i oregano (nie za dużo, ale tyle, żeby były
one widoczne w sosie), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki
oleju lub oliwy. Całość podgrzewamy tak, aby wszystkie składniki się
dobrze połączyły. Podczas podgrzewania mieszamy cały czas. Myślę, że 10
minut wystarczy.
Musimy uzyskać taką konsystencję, żeby sos nie był za gęsty i za rzadki.
Konsumpcja na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz