piątek, 5 lutego 2016

SOS POMIDOROWY

Składniki:
- Przecier pomidorowy 0.5l - ja używam Tomatera
- Koncentrat pomidorowy
- Cukier
- Sól
- Bazylia
- Oregano
- Czosnek (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi, bo nie każdy lubi)
- Oliwa lub olej


Do garnuszka wlewamy przecier pomidorowy, dodajmy cały koncentrat, który nie tylko nam zagęści całość, ale również uzyskamy bardziej wyrazisty smak czyli to co ja najbardziej lubię.
Dodajemy 3-4 łyżeczki cukru dla złamania kwaśnego smaku, pół łyżeczki soli, nieco suszonych ziół czyli bazylia i oregano (nie za dużo, ale tyle, żeby były one widoczne w sosie), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oleju lub oliwy. Całość podgrzewamy tak, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Podczas podgrzewania mieszamy cały czas. Myślę, że 10 minut wystarczy.
Musimy uzyskać taką konsystencję, żeby sos nie był za gęsty i za rzadki.
Konsumpcja na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz