piątek, 5 lutego 2016

FAWORKI / CHRUST

Składniki:
- 400g mąki
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki spirytusu
- 6 łyżek śmietany 18%
- cukier waniliowy
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Ciasto ma mieć gęstość ciasta "kluskowego".
Ciasto należy zbić wałkiem przez co najmniej 5 minut. Po kilku uderzeniach zagnieść bok do środka i kontynuować.
Ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich wałkować dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Pokroić na paski szerokości 3cm i długości 15cm.
Każdy pasek naciąć wzdłuż w środku na przestrzeni 6-8cm i przewinąć.
Zrobić próbę temperatury tłuszczu. W tym celu wrzucamy kawałek ciasta, jeśli popłynie i szybko się zarumieni można smażyć.
Każdy faworek powinien być wolny od nadmiaru mąki. W tym celu można użyć pędzelka. Smażymy z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
Wyjąć, odsączyć na bibule z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz i obsypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz