piątek, 5 lutego 2016

GULASZ WOŁOWY W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:
- 0.7kg mięsa wołowego
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- papryka ostra mielona
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- 2 puszki pomidorów (najlepiej jakieś włoskie)
- przecier pomidorowy (kartonik 0.5 litra)


Mięso pokroić w drobną kostkę. Niewielką ilość mąki wymieszać z pieprzem, solą, obiema paprykami. Odstawić do lodówki żeby się przegryzło.
Rozgrzewamy olej w garnku, wrzucamy mięso i dokładnie obsmażamy.
W drugim garnuszku albo na głębokiej patelni, wlewamy nieco oleju, podsmażamy cebulę i surową paprykę, dodajemy posiekane pomidory z puszki i przecier pomidorowy.
Dusimy pół godziny, aż pomidory się rozpadną. Całość dodajemy do mięsa i dusimy aż mięso będzie miękkie. Sos powinien mieć również odpowiednią, gęstą konsystencję.
Podajemy z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz