piątek, 5 lutego 2016

PIECZONE ZIEMNIAKI Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

Składniki:
- Ziemniaki (ilość dowolna, czyli tyle ile zjemy)
- sól
- pieprz
- tymianek
- bazylia
- czosnek granulowany
- papryka czerwona słodka
- papryka czerwona ostra
- olej lub oliwa z oliwek


Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy ziemniaki do wrzątku. Gotujemy je tak, aby były lekko miękkie (al dente). Według Gordona Ramseya jest to 3 minuty. Odcedzamy i pozwólmy im nieco wystygnąć.
Co do przypraw to wybrałem te, które są powyżej. Uważam, że to dobra kompozycja. Można do tego dorzucić rozmaryn, ewentualnie użyć gotowej przyprawy do pieczonych ziemniaków.
Ziemniaki wystygły nieco, zatem dolewamy do garnka olej lub oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie, tak aby każdy kawałek ziemniaka był pokryty.
Dodajemy przyprawy. Nie za dużo, z głową i do smaku.
Znów dokładnie wszystko mieszamy aby każdy kawałek był dobrze obtoczony w przyprawach.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Zalecana to 250-300 stopni.
Ziemniaki wysypujemy na blachę posmarowaną olejem, tak aby nam nie przywarły podczas pieczenia.
Pieczemy około 30-40 minut, tak aby w środku były miękkie a z wierzchu miały chrupiącą, zarumienioną skórkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz